Strolången i Ringarum

Strolången i Ringarum

Vitsippor, vitsippor, vitsippor så långt ögat når. Nja, kanske inte riktigt, men näst intill. Denna vårblomma har ju en tendens att breda ut sig på de mest oväntade ställen, men hagen öster om Strolången har i långa tider varit känd för sitt hav av vita blommor.

Vissa platser skänker ro och denna är en av mina favoriter. Här kan man sitta tillsammans men en god vän och filosofera i den nedgående solens sken och titta ut över kulturlandskapet med sjön i fonden. När livet känns tungt och jobbigt, kan man åka hit för att hämta kraft.

Den lilla tvååringens nyfikenhet och upptäckarglädje ger platsen en ny dimension. Minsta sten eller vattenpöl utgör spännande äventyr. Blommorna blir här bara en kuliss.

Det är lätt att drömma sig bort till främmande exotiska platser, men naturen i närområdet har så mycket att ge oss stressade nutidsmänniskor. Dessutom är det gratis och lättillgängligt.

Markägaren har sparat gamla träd, mestadels ekar, och de mäktiga skelettliknande grenarna som sträcker sig mot skyn får en att känna historiens vingslag. Vem bodde här när träden var unga och hur tedde sig livet för de som levde då? Eftersom det är gammal jordbruksmark, kan man utgå ifrån att det funnits bosättningar sedan lång tid.

Hur kommer man hit?
Vandrar man den del av Östgötaleden som går längs sjön Strolången passerar man platsen. Vill man ta vattenvägen, går en kanotled från sjön Byngaren och norrut, men då är troligen vitsippeblomningen över. För den som är bilburen svänger man mot Börrum söder om Ringarum och sedan mot Forsum. Efter ett par kilometer ser man sjön och hagen. Fortsätter man sedan längre in på den vägen kommer man till Forsum gammelskog som är ett naturreservat, men det får bli en annan utflykt.

Av: Ingegerd Fyhrman
Hämtat ur “Våra personliga Valdemarsvikspärlor”, red. Loftén och Gudjonsson, förlag Mediahavet AB, Gryt. Utgivningen är sponsrad av: Jordbruksverket, Valdemarsviks Sparbank, Kustlandet Leader.
Foto: Julia Fyhrman

Hitta till Strolången

GPS: Lat N 58° 33’ 36” Lon E 16° 48’ 31”

Vägbeskrivning: Från E22:an svänger du av mot Börrum söder om Ringarum och sedan mot Forsum. Efter ett par kilometer ser du sjön, Strolången. Vandrar du den del av Östgötaleden, som går längs sjön Strolången, passerar du platsen. Vill du ta sjövägen, går en kanotled från sjön Byngaren och norrut.