Falkbergen

Falkbergen

…från berget,
blicka ut över sjön,
som glittrar i
solljus och skönhet.

En vacker källa till livets vatten

I en allé tar mina steg mig uppåt på en liten dammig grusväg mot den gröna skogen. På vägen kommer jag fram till en äng i full grönska. Genom det höga ljusgröna gräset och upp på en liten stig i skogen kommer jag slutligen fram till min naturpärla, Falkbergen.

Dessa höga berg har en vacker utsikt över den klara sjön Yxningen, som är källan till det goda dricksvattnet i orten. Från bergen syns en typisk vy av den svenska naturen. Stora granar och tallar täcker landskapet där Yxningen försvinner ut i vikar.

På Falkbergen finns en särskild lite öppnare plats med bänkar att sitta på och en grill som är placerad mot sjön. Här kan man sitta länge och blicka ut över Yxningen som glittrar av solljus en sen eftermiddag i juni och kanske grilla en korv. Att ta med tältet och övernatta går också. Här är marken fylld av blåbärsris där man under sensommaren kan få en skörd av blåbär och runtom finns smala stigar som lockar till att utforska naturen.

Det är på den östra sidan av Fallingebergsviken som utsiktsberget är beläget. Hit kommer man genom att från Valdemarsvik ta Grönstorpsvägen mot Fallingebergsjön för att precis innan ta av till höger och följa grusvägen genom en trädallé upp till den andra grönskande ängen på den vänstra sidan. Min naturpärla, Falkbergen, är ett bra utflyktsstopp med en fantastisk utsikt.

Av: Antonia Johansson
Hämtat ur “Våra personliga Valdemarsvikspärlor”, red. Loftén och Gudjonsson, förlag Mediahavet AB, Gryt. Utgivningen är sponsrad av: Jordbruksverket, Valdemarsviks Sparbank, Kustlandet Leader.
Foto: Antonia Johansson

Hitta till Falkbergen

GPS: Lat N 58° 13’ 32”, Lon E 16° 27’ 57”

Vägbeskrivning: Till Falkbergen tar man sig enklast med bil eller cykel från Birkekärr. Med bil följer man grusvägen genom Grönstorp till Stora Fallingeberg. Detta kan du också nå med cykel genom att följa gång- och cykelleden från Birkekärr som är en avstickare från banvallen (gamla järnvägen) vid gamla järnvägshuset. Vid stora Fallingeberg finns mittemot en vägbom med en mindre väg som leder upp i en trädallé. Följ allén cirka 700 meter, ta till vänster över ängen för att slutligen nå fram till stigen i skogen som leder till Falkbergen.