Fotbollslegendarens föräldrahem

Fotbollslegendarens föräldrahem

Ett vitt vackert putsat hus utmed Järnvägsgatan – det var här Nils Liedholm föddes 1922. Familjen ägde ett hyreshus med fem lägenheter och en klädesbutik; E.F. Liedholm Manufaktur & Kappor. Fadern Erik Fredrik sålde damkläder och tyger i sin butik.

Huset är byggt 1912 i tre våningar av trä och reveterat. Vackra höga fönster som släppte in mycket ljus till lägenheterna. Taket är valmat och täckt med skivfalsad plåt. Ett enkelt stilfullt hus som är karaktäristiskt för tiden 1910-talet när hus byggs i övergången mellan jugendstil och nationalromantik. Huset moderniserades 1949. Nils Liedholm hade då blivit proffs i Milan, och bidrog med medel till renoveringen. Tomten är inte stor, men Nils behövde ingen trädgård, han nötte gräset på Grännäs idrottsplats, för övrigt Östergötlands vackraste idrottsplats med utsikt över Vammarsviken.

Järnvägsgatan 8 är inte längre i familjen Liedholms ägo.

Vem var Nils Liedholm?

En megakändis från Valdemarsvik. Han började tidigt spela i Waldemarsviks IF för att som 24-åring gå över till IFK Norrköping. Laget med Nils i spetsen vann allsvenska serien två gånger. Vid sommar-OS 1948 tog Sverige guld. Samma år flyttade han till Italien.

Först spelade Nils i Milan där han blev klubbkamrat med Gunnar Nordahl och Gunnar Gren. En framgångsrik trio som blev kända som Gre-No-Li. Som lagkapten för det svenska landslaget blev VM 1958 höjdpunkten i Nils Liedholms karriär. Han gjorde finalens första mål mot Brasilien.

Efter en framgångsrik fotbollskarriär inleddes en lika framgångsrik tränarkarriär i gamla laget Milan och sedan som tränare i Roma. Borgmästaren i Rom gav Nils Liedholm från ”Vika” hederstiteln Il Baron. Smeknamnen Greven och Baronen åsyftar hans eleganta och värdiga uppträdande på planen och även utanför, vilket imponerade på italienarna. Han gifte sig med en grevinna och skaffade sig en stor vingård utanför Milano.

Nils Liedholms insatser på och utanför fotbollsplan lever kvar såväl i Sverige som i Italien. Sonen Carlo berättar att i Rom brukade man säga att påven kom först, sedan Nils Liedholm. När Nils Liedholm avled bar spelarna i fotbollslagen Milan och Roma svarta sorgband.